Petra Antik Şehri (Ürdün)


      Ülkemizde fazla tanınmayan fakat dünya çapında büyük üne sahip Petra Antik Şehri, günümüzde Ürdün toprakları üzerinde bulunur. 1985 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası alanı olarak kabul edilen Petra, kurumca en pretijli insanlık mirasklarından biri olarak tanımlanır. 
photo credit: betta design via photopin cc 

MÖ 300 ‘ lerde Nabatilerin başkenti olan Petra, daha sonra Roma İmparatorluğu ‘nun hâkimiyetine girdi. Önemli bir ticaret yolunun üzerinde bulunan Petra şehri, depram ve sellerin etkisiyle yavaş yavaş eski önemini kaybetti. Biz seyahat severlere ise görkemli bir Antik kent olarak miras kaldı. Dünyanın en görkemli ve ilginç antik kentlerinden biri olan Petra Antik şehri, pembe kırmızı taşların arasında sanki bu dünyadan olmayan bir bölge izlenimini üzerimizde yaşatıyor.
                                         photo credit: archer10 (Dennis) via photopin cc

Üzerinde yaşandığı dönemlerde kurulan su kanalalarından akan suların sesi hala kulağınıza yansıyor. Develerin üzerinde seyahatinize devam edebileceğini Petra şehrini tam anlamıyla gezebilmeniz için en az yedi güne ihtiyacınız var. Bu süre sanırım ne kadar büyük bir alan gezdiğimizin küçük bir göstergesi.


 Orta Doğu ‘nun tüm özellikleriyle ayakta kalabilen önemli Antik Şehirlerinden biri olan Petra, etrafına kurulan turistik tesislerlede yavaş yavaş kendini gösterebilmeyi başardı. Eski açık hava tiyatroları, dev tapınakları, sarayları ve kendine özgü mimarisinin etkisinden kolay kolay kurtulamayacağınız Petra Şehri ‘ne vize sorunu yaşamadan, bir uçak bileti ile ulaşmanız artık çok daha kolay … Petra ‘nın antik sokaklarında belkide develer üzerinde geçireceğiniz bir tatil size yaşadığınızı hissettirecek.

No comments:

Post a Comment